Příspěvky v magazínu Všechny příspěvky
Mouky
Top 5 zdravých alternativ pšeničné mouky
Mouka je jednou ze základních surovin, která se každodenně v kuchyni využívá a je nepostradatelná k přípravě mnohých pokrmů. Je významnou součástí při výrobě pečiva, těstovin, knedlíků, bábovek, koláčů a dalších dezertů, používá se k zahuštění omáček či polévek. Mouku v mnoha podobách tedy konzumujeme v podstatě každý den.
Námi nejznámější a nejpoužívanější je mouka pšeničná. Ačkoli je pšenice sama o sobě velmi výživná, bílá pšeničná mouka je stále více považována za strůjce mnohých zdravotních problémů a u příznivců zdravého stravování nemá vůbec chvalnou pověst. Ve velké míře totiž obsahuje lepek, který bývá často spojován se zdravotními problémy jako je obezita, zažívací potíže, srdeční choroby, celiakie a další.
Jestliže byste chtěli konzumaci klasické bílé mouky omezit, v dnešní době existuje celá řada alternativ, které jsou mnohem zdravější a výživnější, stačí si jen vybrat. V tomto článku představujeme detailněji 5 druhů.
Obsah článku:
Pohanka patří do skupiny pseudocereálií (též pseudoobilovin), což jsou rostliny, které jsou v kuchyni využívány podobně jako obiloviny, na druhou stranu ale nepatří mezi trávy. Výroba pohankové mouky probíhá kompletním vysušením a namletím pohankových krup.
Pohanková mouka má nahnědlou barvu a bohatou ořechovou a zemitou chuť. Je přirozeně bezlepková, je tedy skvělou variantou pro ty, kdo se lepku snaží vyhnout.
Živiny: pohanka obsahuje mnoho pro zdraví nezbytných živin. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu, antioxidanty. Je plná vitamínů ze skupiny B-komplexu a minerálů jako je železo, hořčík, zinek anebo mangan.
Využití: Pohankovou mouku je dobré zkombinovat i s jinými druhy bezlepkové mouky, jako příměs se skvěle hodí k pečení domácího chleba, bábovek a jiných dezertů, k přípravě palačinek, ale využijete ji i při vaření k zahušťování polévek či omáček.
Kukuřice patří k nejrozšířenějším a nejpěstovanějším obilovinám vůbec. Kukuřičná mouka je přirozeně bezlepková potravina a vzniká namletím vysušených kukuřičných jader. Má krásnou žlutou barvu, jemnou strukturu a zemitou, nasládlou chuť.
Živiny: kukuřičná mouka je bohatá na vlákninu a plno vitamínů, především vitamín B6 a B1, a minerálů, zejména mangan a hořčík. Obsahuje také antioxidanty, například selen.
Využití: Kukuřičná mouka má v kuchyni široké využití. Často se používá pro zahuštění omáček a polévek, hodí se nejen pro přípravu slaných jídel, ale i sladkých dezertů. Zkuste z ní připravit třeba domácí tortilly, těsto na pizzu, muffiny, vafle, nebo chléb.