Popis
Heřmánek v medu Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři Med s heřmánkovým květem je ideální podzimní záležitost do čaje. Ale vlastně po celý rok. „ Než ulehneme ke spánku, s medem ochutnáme heřmánku. Ta chuť voní loukou, je svěží, milá. Inu, Matricaria Chamomilla. “ Jak jsme objevili heřmánek? Věř, nebo nevěř, heřmánek a jeho vůně nás provázejí už od dětství. Když nebylo dobře, bolelo bříško nebo útočil kašlík, rumánek – jak jsme mu roztomile říkali – vždy přispěchal na pomoc. Jeho smíchání s medem se proto doslova nabízelo. Všelék nejen do čaje. Složení a konzistence ochuceného medu s heřmánkem Med s heřmánkem se skládá výhradně z medu a sušeného heřmánkového květu. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i sušený květ. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant. Náš tip: Nechte med s heřmánkem při pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-) Co je to pastovaný med? Je to květový med , který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě. Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí. Heřmánek – popis a zajímavosti Božsky voňavý heřmánek neboli kamilka patří do medu a do čaje, a to nejen na podzim. Heřmánek pravý (lékařský) z čeledi hvězdnicovitých kvete od května do září. Chceme ho sbírat a míchat s naším medem co nejvíce. Do Čech se dostal ve středověku s povozy obilí z jihu Evropy jako plevel. V dobách Československa jsme se řadili k jeho největším pěstitelům na světě. Dnes ho najdete v mastech, šampónech, parfémech, krémech, mýdlech, olejích či likérech. Další zajímavosti o heřmánku najdete na našem blogu. Výroba medu s heřmánkovým květem Ochucený med s heřmánkem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky. Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to. A jak máme heřmánkový med nejraději? Med s heřmánkem (si) užíváme každý den. Nejen, když potřebujeme zatočit s bacily. Do čaje s ním, na pečivo nebo jen tak, pěkně na lžičku. Pochoutka! Nutriční koutek: vyzkoušejte celou řadu receptů jako granola , nudle či vafle. Podrobnosti o medu s heřmánkem Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici Výživové údaje na 100 g Energie 1363 / 326 kcal Tuky 0 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 80 g Z toho cukry 79 g Bílkoviny 0,3 g Sůl 0 g   Obsahuje: květový pastovaný med ( %), lyofilizovaný heřmánek ( %) Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici.

Výrobce Včelařství Domovina

EAN: 8594206401775