Popis
Borůvky v medu 170 g Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři  „ Za borůvkou šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý ,“ říká klasik. Tak pojďte k nám a ani zouvat se nemusíte. Navíc se vyhnete setkání s medvídkem při jejich sběru. Na výlet jedině svačinu s borůvkovým medem. Jak jsme objevili borůvky? Jako děti jsme chodili s babičkou na borůvky. Často si vzpomenu na to nekonečně dlouhé odpoledne, dokud se nenaplnily všechny ty konvičky a mísy, na umazané ruce a pusy. Ale hlavně si vzpomenu na všechny dobroty, co pak následovaly doma: na lívance s borůvkami, bublaninu a kynuté knedlíky. Dodnes borůvky miluji, a tak ochucený med s borůvkami na sebe nenechal dlouho čekat. Složení a konzistence medu s borůvkami Med s borůvkou se skládá výhradně z medu a lyofilizovaných borůvek. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje lyofilizovaná borůvka a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant. Náš tip: Nechte med s borůvkou při pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-) Co je to pastovaný med? Je to květový med , který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě. Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí. Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce? Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná jako by bylo právě sklizené. Borůvka – popis a zajímavosti Borůvky znamenají vzpomínku na dětství. A nejsladší borůvkové sny nám zůstaly dodnes. Borůvka (odborně brusnice borůvka, latinsky Vaccinium myrtillus) je rozšířená po celém území České republiky, ale nasbírat hrnek chvilku trvá! Lidově se borůvkám také říká hejprle, mystovky či čičiretky. Posilují imunitní systém, zlepšují trávení, slouží jako prevence infekcí. Další zajímavosti o našich ochucených medech se dozvíte na blogu. Výroba medu s borůvkami Ochucený med s borůvkou děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky. Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to. A jak máme borůvkový med nejraději? Právě máme borůvkovou náladu. A tu zbožňujeme! Borůvky v medu patří ráno na opečené tousty. Jen tak, nebo do jogurtu, do bowlu. Do mléčného koktejlu (shake, letní smoothie , teplé medvědccino ) s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Do šlehaného tvarohu k lívancům, do medovníku. Jen pozor na to, že borůvky silně barví. Každý bude vědět, že jste je mlsali! Nutriční koutek: udělejte si lahodné vafle s borůvkovým medem. Podrobnosti o borůvkách v medu Výživové údaje na 100 g Energie 1 395 / 333 kcal Tuky 0,2 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 78 g Bílkoviny 0,4 g Sůl 0 g   Obsahuje: pastovaný med (96 %), lyofilizované borůvky (4 %) Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici.

Výrobce Včelařství Domovina

EAN: 8594206400600