Popis
Lískové ořechy s kakaem v medu Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři Plís, lískokakaový med já rád: „ Radostí si zaskáčem s medem, kakaem a lískáčem. “ Krásně vláčná, hebká pomazánka, která svádí k věčnému ochutnávání. 1 lžička denně nutná, protože med s kakaem a oříšky je tak dobrý, že se nikdy neojí. Jak jsme objevili kakao, lískové oříšky a med? Jako děti jsme zbožňovali kakalo a pojídali oříškovou čokošku. Takže dát dohromady lískáče s kakaem a medem nebyl žádný oříšek. Prostě nám to k sobě pasovalo jako včelky ke kytičkám. Složení a konzistence oříškokakaového medu Med s kakaem a ořechy se skládá výhradně z medu, kakaa a mletých lískových ořechů. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant. Náš tip: nechte med ořechokakaový v pokojové teplotě , ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-) Co je to pastovaný med? Je to květový med , který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě. Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí. Kakao – popis a zajímavosti Kakao se vyrábí z kakaových bobů. To jsou semena plodu ze stromu kakaovník pravý (latinsky Theobroma). Největší plocha kakaovníkových plantáží se dnes nachází v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále v Ghaně, Kamerunu a Nigérii. Původní indiánské výrazy pro kakao a čokoládu jsou „cacauatl“, „kakaw“ či „chocol’ha“. Conquistadora Cortéze uctili Aztékové lahodnou čokoládou ve zlatém poháru. Nadrceným a upraženým kakaovým bobům se říká nibsy. Další zajímavosti najdete na našem blogu. Výroba medu s ořechem a kakaem Ochucený med s kakaem a lískovým oříškem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky. Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to. A jak máme ořech s kakaem v medu nejraději ? Na našem medu oříškovokakaovém si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, úplně nejlepší je namazat ho na pečivo, palačinky nebo lívance jako pomazánku. Med můžete také přidat do pokrmů, osladit s ním dezerty nebo ovesnou kaši. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost. Náš tip: vyrobte si jednoduché oříškovo-kakaové sušenky s medem. Podrobnosti o medu s kakaem a lískáči     Výživové údaje na 100 g Energie 1 488 / 355 kcal Tuky 4,7 g Z toho nasycené kyseliny 0,6 g Sacharidy 75 g Z toho cukry 73 g Bílkoviny 1,7 g Sůl 0 g Obsahuje: květový pastovaný med (91 %), kakao (2 %), lískové ořechy – jádra (7 %) Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici.

Výrobce Včelařství Domovina

EAN: 8594206401942