Popis
Med s višněmi a aronií Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři Med + višeň + aronie = červeno-fialová pochoutka plná medu, aronie a višní, na kterou jsme pyšní. Šílenou kyselost aronie jsme obalili slaďoučkým medem a přátelstvím se smyslnou višničkou. Ten tajemný poměr se inspiruje starým, oblíbeným příslovím: „kolik višní, tolik aronie“. Netvařte se kysele a objevte v sobě vášeň pro sladké a kyselé! Jak jsme objevili višeň s aronií? Zázračná aronie patří mezi superpotraviny, které máme tak rádi – a tak rádi je přidáváme do medu. Když jsme přemýšleli, jak její kyselost zkrotit a zároveň umocnit, hned nás napadla višeň. Kyselé se přece se sladkým medem báječně doplňuje. A k tomu ta nádherná červeno-fialová barvička, ta bude určitě slavit úspěch! Složení a konzistence višňového medu s aronií Med s višní a aronií se skládá výhradně z medu, sušené višně a sušené aronie. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje lyofilizovaná višeň a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant. Náš tip: Nechte višňový med s aronií při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-) Co je to pastovaný med? Je to květový med , který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě. Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí. Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce? Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná, jako by bylo právě sklizené. Višeň – popis a zajímavosti Voní vedrem, vlahými večery a volnými víkendy. Višeň obecná (Prunus cerasus) je hojně rozšířený ovocný strom z čeledi růžovitých, je tedy příbuzná například s jahodníkem, broskvoní nebo hrušní. Původně pochází z oblastí jižně od Kaspického a Černého moře. Dělí se do čtyř skupin (amarelky, kyselky, skleněnky, sladkovišně). A hádejte, kdo nejraději opyluje višně? Samozřejmě – včelky! Aronie – popis a zajímavosti Aronie je plod keře temnoplodce třešňolistého (česky též černý jeřáb). Řadí se mezi tzv. superpotraviny – přírodní suroviny s vysokým obsahem význačných živin a látek pro lidské tělo. Léčivých schopností aronie využívali už severoameričtí indiáni. Do Evropy se dostala až v 18. století, ale dnes hojně roste bez povšimnutí v každém městě. Používá se jako léčivo, barvivo i potravina. Další zajímavosti o aronii si přečtěte na našem blogu. Výroba medu s aronií a višní Ochucený med s višní a aronií děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky. Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to. A jak máme višeň s aronií v medu nejraději ? Naše vášeň pro višně hovoří za vše. A s aronií se dostala ještě výš. Přestože skleničku višňového medu s aronií schováme na nejvyšší patro poličky, nikdy neodolám a vždy se pro ni dokážu natáhnout. A pak už ji ani nevracím – protože jsem ji zmlsal do dna. Kdepak, to není žádná ironie, tak to je! Ostatně, ochutnejte sami. Na medu s višní a aronií si pochutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu nebo si ho dopřát jenom tak pro radost. Nutriční koutek: udělejte si francouzské tousty s višněmi a aronií v medu. Podrobnosti o višňovém medu s aronií Výživové údaje na 100 g Energie 1 394/ 333 kcal Tuky 0,1 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 81 g Z toho cukry 78 g Bílkoviny 0,5 g Sůl 0 g   Obsahuje: květový pastovaný med (98 %), lyofilizovanou višeň (1,5 %), sušenou aronii (0,5 %) Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici.

Výrobce Včelařství Domovina

EAN: 8594206400792