blog-post image

Jak vybrat a vyrobit džem?

Co je džem? Džem je druh ovocné konzervy, která se vyrábí vařením ovoce a cukru, dokud směs nezhoustne. Dá se použít jako pomazánka na toasty, nebo jako přísada do dortů a jiných dezertů. K dispozici je mnoho různých druhů džemu, včetně jahodového džemu, malinového džemu, ostružinového džemu a meruňkového džemu. Při výběru džemu je důležité zvážit použité ingredience. Nejlepší džemy obsahují kvalitní ovoce a cukr. Neobsahují ani žádné umělé konzervanty ani aromata. 

Co je džem?

Džem je slazená pomazánka z ovoce a cukru svařeného do husté konzistence. Používá se jako náplň do pečiva nebo jako poleva na toasty, palačinky, vafle, ovesné vločky, jogurty, zmrzliny a další. Džem lze vyrobit z jakéhokoli druhu ovoce, ale některé z nejoblíbenějších odrůd zahrnují jahodový džem, malinový džem, borůvkový džem, meruňkový džem a broskvový džem.

Vybrat džem »

K čemu se džem používá?

Džem je sladký, roztíratelný ovocný produkt vyrobený vařením ovoce a cukru za vzniku hustého sirupu. Džem lze použít jako přísadu do různých jídel. Existuje mnoho různých druhů džemů s různým stupněm sladkosti a obsahu ovoce. 

Jaké druhy džemu si můžete vybrat?

Když se řekne džem, co se vám vybaví? S největší pravděpodobností vás napadne sladká a lepkavá ovocná pomazánka, která se často používá jako zálivka na toasty nebo palačinky. I když se jedná o nejběžnější typ džemu, ve skutečnosti existuje mnoho různých druhů, ze kterých si můžete vybrat.

Nejoblíbenějším typem džemu je broskvový džem. Tento džem se vyrábí z vyzrálých broskví a cukru. Má výraznou chuť, kterou si mnoho lidí užívá. Mezi další oblíbené druhy džemů patří meruňkový džem, citrusový džem, hruškový džem, borůvkový džem a malinový džem.

Každý druh džemu má svou vlastní jedinečnou chuť, kterou si můžete vychutnat mnoha různými způsoby. Pokud hledáte džem, který je kyselý a pikantní, možná budete chtít zkusit citrusový džem. Pokud hledáte sladký a lepkavý džem, můžete zkusit broskvový džem nebo borůvkový džem. Pokud hledáte džem s intenzivnější chutí, možná budete chtít zkusit malinový džem.

Bez ohledu na to, jaký typ džemu si vyberete, bude to určitě lahodný doplněk vaší snídaně nebo svačiny.

Tip na jahodový džem

le conserve della nonna Jahodová marmeláda 330 g

Obr.: le conserve della nonna Jahodová marmeláda 330 g

Co by měl kvalitní a zdravý džem obsahovat a co ne?

Džem by měl obsahovat ovoce, cukr a pektin. Některé recepty také vyžadují kyselinu, jako je citronová šťáva, která pomáhá zachovat džem a dodává chuť. Kyselina však není nutná, protože kvalitní džem je správně zpracován. Můžete vyrobit džem bez přidaného cukru s použitím medu nebo agáve nektaru. Pektin pomáhá ovoci želírovat a dodává džemu roztíratelnou konzistenci. Je to sacharid, který se přirozeně vyskytuje v ovoci, zejména v jablkách a citrusových plodech. Tekutý nebo práškový pektin si můžete koupit v obchodě nebo si vyrobit vlastní vařením slupek a jader jablek. 

Jak vybrat kvalitní džem v obchodě?

Když nakupujete džem, ať už na farmářském trhu nebo v obchodě s potravinami, vždy hledejte tyto známky kvality:

  • Zářivé barvy: Pokud je džem vyroben z čerstvého ovoce, bude mít jasné a intenzivní barvy.
  • Hustá konzistence: Dobrý džem by měl být hustý a sirupovitý.
  • Přírodní ingredience: Nejlepší džemy jsou vyrobeny pouze z ovoce a cukru. Vyhněte se džemům, které obsahují kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy nebo umělá aromata.
  • Obsah alkoholu: Do džemu se často přidává malé množství alkoholu, aby se uchovalo. Hledejte značky, které používají přírodní ingredience jako brandy nebo rum.
  • Ovocná semena: Džem vyrobený z čerstvého ovoce bude stále obsahovat některá semínka z ovoce. To je dobré znamení, že džem neobsahuje žádné umělé přísady.

Vybrat džem »

Jak vyrobit domácí džem?

Pokud milujete džem, ale nemilujete všechny chemické přísady a cukr, který je součástí většiny druhů koupených v obchodě, pak je skvělou alternativou vyrobit si vlastní džem doma. Nejen, že můžete kontrolovat množství cukru (nebo ho dokonce úplně vyloučit), ale můžete se také rozhodnout používat přírodní sladidla, jako je med nebo agávový nektar. Navíc, nic se nevyrovná chuti čerstvě vyrobeného džemu!

Zde je rychlý a snadný recept na domácí jahodový džem:

Ingredience:

  • Jahody (čerstvé nebo mražené)
  • Cukr (bílý nebo hnědý)
  • Citronová šťáva
  • Voda
  • Volitelné: med, agávový nektar nebo jiné sladidlo dle výběru
  • Zavařovací sklenice s víčkem (sterilizované)

Pokyny:

  1. Jahody omyjte a oloupejte. Pokud používáte mražené bobule, nechte je nejprve rozmrazit.- Vložte bobule do velkého hrnce na střední teplotu. Přidejte cukr, citronovou šťávu a vodu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného míchání vařte asi 15 minut.
  3. Použijte šťouchadlo na brambory nebo ponorný mixér a rozmačkejte bobule na požadovanou konzistenci.
  4. Ochutnejte džem a v případě potřeby přidejte sladidlo dle výběru.
  5. Nalijte džem do připravených sklenic, nahoře ponechejte asi ½ palce místa. Ráfky otřete vlhkým hadříkem. Pevně ​​přišroubujte víčka!
  6. Sklenice vložte do vroucí vodní lázně asi na deset minut.
  7. Vyjměte z vody a nechte vychladnout na pracovní desce. Džem vydrží na chladném a tmavém místě až jeden rok. Před použitím džemu, který byl skladován déle než šest měsíců, nezapomeňte zkontrolovat těsnění. 

Jaké jsou výhody a nevýhody výroby vlastní domácí marmelády?

Zavařování vlastního džemu doma je skvělý způsob, jak si užívat plody své práce po celý rok. Než se ale pustíte do varu, je pár věcí, které byste o domácí přípravě džemu měli vědět.

Největší výhodou výroby vlastního džemu je, že můžete kontrolovat ingredience. Použitím čerstvého sezónního ovoce a přírodních cukrů můžete vyrobit zdravější produkt, než jaký byste našli v obchodě. A protože máte obsah cukru pod kontrolou, můžete vyrábět džemy méně sladké nebo dokonce bez cukru.

Další výhodou domácí výroby džemu je, že si můžete vybrat vlastní kombinace chutí. Máte rádi malinový a broskvový džem? Máte přebytek ostružin? Udělejte ostružinový džem! Možnosti chutí jsou nekonečné, když si uděláte svůj vlastní džem.

Největší nevýhodou domácí výroby džemu je časová náročnost. Konzervování džemu trvá několik hodin od začátku do konce, a pokud si nedáte pozor, může to být komplikovaný proces. Ale ta námaha stojí za to, když máte domácí marmeládu, kterou si budete užívat po celý rok.

Tip na pektin

Wolfberry Pektin 30 g

Obr.: Wolfberry Pektin 30 g

Jak džem skladovat?

Džem lze skladovat v lednici až dva týdny. Nezapomeňte jej skladovat ve vzduchotěsné nádobě, aby nevyschl a nezkazil se. Džem lze také zmrazit až na šest měsíců. Opět se ujistěte, že používáte vzduchotěsnou nádobu a označte ji datem, abyste věděli, do kdy ji použít. Když se džem zahřeje, ovoce se rozpadne a uvolní vodu. Díky tomu je džem náchylnější ke zkažení, takže ohřívejte jen to, co potřebujete, a případné zbytky skladujte v lednici nebo mrazáku.

Jaké jsou nejčastější chyby při výrobě džemu?

Nejčastější chybou, kterou lidé při výrobě džemu dělají, je, že ovoce dostatečně dlouho nevaří. To má za následek tekoucí džem, který správně netuhne. Další častou chybou je nedostatečné přidávání cukru. Cukr je nutný jak pro sladkost, tak pro ztuhnutí džemu. Nakonec lidé někdy zapomenou přidat kyselinu, která také pomáhá džemu tuhnout. To vše jsou jednoduché chyby, kterým se můžete s trochou pozornosti při vaření vyvarovat.

Další častou chybou při výrobě džemu je použití příliš zralého ovoce. Přezrálé ovoce způsobí, že váš džem bude více kašovitý a bude obtížněji tuhnout. Pro optimální výsledky je nejlepší použít pevnější ovoce, které právě začíná měknout. Nakonec nezapomeňte sterilizovat sklenice před přidáním džemu. To pomůže zabránit růstu plísní a bakterií v džemu.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů se můžete vyhnout běžným chybám a připravit lahodný džem, který vydrží měsíce.

Vybrat džem »

Závěrečné shrnutí

Džem je druh ovocné konzervy vyrobené z celého nebo nakrájeného ovoce, vařené v cukru a často uzavřené ve sklenicích. Lze jej použít jako polevu na toasty nebo palačinky, namazat na chlebíčky, zamíchat do jogurtu či ovesné kaše nebo přidat do pečiva. Džem je také oblíbenou přísadou mnoha dezertů, jako jsou koláče a dorty.

Existuje mnoho různých druhů džemu, jako je jahodový džem, malinový džem, borůvkový džem a ostružinový džem. Nejběžnější druh džemu se vyrábí z hroznů. Džem lze vyrobit i z jiného ovoce, jako jsou meruňky, broskve, švestky a různé bobule nebo citrusy.Džem se obvykle vyrábí s cukrem, ale může být také s medem nebo jinými sladidly. 

Džem lze skladovat v chladničce až dva týdny. Po otevření by měl džem spotřebovat během několika dnů. Džem lze také zmrazit až na šest měsíců. džem je lahodná a všestranná přísada, kterou lze použít mnoha různými způsoby. Zkuste přidat džem do svých oblíbených receptů a užívejte si sladkou chuť ovoce po celý rok.

TOP produkty z kategorie Džemy, marmelády