blog-post image

Olivy: zdravá a velmi chutná přísada do mnoha pokrmů

Olivy jsou druh ovoce, které roste na stromech. Jsou zelené, černé nebo hnědé barvy a mají hladkou strukturu. Olivy se dají jíst čerstvé nebo se z nich vyrábí olej či jiné produkty. Olivy se pěstují po celém světě, ale nejlepší olivy pocházejí z Itálie a Španělska. Ke koupi je mnoho různých druhů oliv a přicházejí v různých příchutích. Olivy jsou zdravou volbou a můžete si je vychutnat samotné nebo s jinými potravinami.

Olivy jsou plody, které rostou na olivovnících. Pěstují se po tisíce let a jsou základem mnoha středomořských diet. Olivy přicházejí v různých velikostech, barvách a tvarech a lze je konzumovat čerstvé nebo je lze použít k výrobě oleje.

Olivy jsou dobrým zdrojem zdravých tuků a obsahují vitamíny E a K. Mají také antioxidanty, které mohou pomoci chránit tělo před poškozením buněk. Někteří lidé věří, že olivy mohou mít také protizánětlivé vlastnosti. Zatímco olivy mohou být zdravým doplňkem vaší stravy, je důležité si uvědomit, že mají vysoký obsah kalorií a sodíku. Pokud si hlídáte váhu nebo krevní tlak, určitě jezte olivy s mírou.

Vybrat olivy »

Kde se olivy pěstují?

Olivy jsou ovoce, které se pěstuje na olivovnících. Existuje mnoho různých druhů oliv a pěstují se v mnoha různých částech světa. Některé z nejoblíbenějších druhů oliv zahrnují černé olivy, zelené olivy a olivy Kalamata.

Předpokládá se, že olivy pocházejí z oblasti Středomoří a pěstují se tam po tisíce let. Dnes se olivy stále pěstují ve Středomoří, stejně jako v jiných částech Evropy, severní Afriky, Jižní Ameriky a Austrálie.

Pokud hledáte čerstvé olivy, které byste přidali do svého vaření, obvykle je najdete v místním obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu. Můžete si také koupit olivy konzervované nebo zavařované. Olivy jsou skvělým doplňkem mnoha receptů a lze je jíst i samotné jako svačina.

Jaké druhy oliv si můžete koupit?

Na trhu je mnoho druhů oliv. Černé olivy mají typicky jemnější chuť než zelené olivy. Zelené olivy mají tendenci být kyselejší než černé olivy. Plněné olivy se obvykle plní sýrem, ančovičkami nebo paprikou. Konzervované olivy se často balí do oleje nebo vody. Balené olivy mohou být prodávány čerstvé, marinované nebo v suché směsi. Olivy bez pecek nebo s peckami.

Při nákupu oliv byste měli zvážit, k čemu je budete používat. Olivy lze použít jako ozdobu, do salátů, na pizzu nebo jako předkrm. Každý druh oliv má svou vlastní odlišnou chuť, která může zvýraznit chuť vašeho pokrmu.

Takže až budete příště v obchodě, nasbírejte několik různých druhů oliv a experimentujte s nimi při vaření. 

Tip na zelené olivy

Symeons olivy zelené bez pecky vakuum  200g

Obr.: Symeons olivy zelené bez pecky vakuum  200g

Jaký je rozdíl mezi černými a zelenými olivami?

Hlavním rozdílem mezi černými a zelenými olivami je zralost. Černé olivy jsou zralé olivy, které byly po určitou dobu ošetřeny, zatímco zelené olivy jsou nezralé olivy, které nebyly ošetřeny. 

Proces konzervování černých oliv zahrnuje fermentaci a mění barvu plodů oliv z jejich přirozené barvy fialové nebo červené na černou. Během tohoto procesu oliva také ztrácí část své hořkosti a získává jemnější chuť. 

Zelené olivy jsou na druhé straně jednoduše nezralé olivy, které se sbírají dříve, než stihnou zčernat. Tyto olivy se pak obvykle upravují louhem, který jim dodává charakteristickou hořkou chuť. Přestože je na trhu k dispozici mnoho různých druhů oliv, dva nejběžnější jsou černé olivy a zelené olivy.

Tip na černé olivy

my olive Přírodní černé olivy s peckou 250 g

Obr.: my olive Přírodní černé olivy s peckou 250 g

Jak se olivy balí?

Olivy se obvykle balí jedním ze dvou způsobů: celé olivy nebo olivy bez pecky. Celé olivy jsou právě takové - olivy s peckou stále neporušenou. Vypeckované olivy mají odstraněnou pecku, což usnadňuje jejich konzumaci. Oba druhy oliv lze nalézt ve sklenicích, plechovkách nebo plastových nádobách.

Při balení celých oliv výrobci dbají na to, aby se olivy nepoškodily. To znamená, že olivy musí být pevné a bez otlaků. Olivy jsou poté umístěny do solného roztoku (obvykle voda a sůl) a poté jsou uzavřeny v nádobě.

Olivy bez pecky procházejí trochu jiným procesem. Nejprve se oliva umístí na dopravní pás, kde stroj odstraní pecku. Olivy se poté omyjí a třídí, než se umístí do solného roztoku. Opět jsou zapečetěny ve zvoleném kontejneru a odeslány do regálů obchodů.

Tip na olivy v plechovce

Franz Josef Kaiser Olivy zelené plněné ančovičkou 300 g

Obr.: Franz Josef Kaiser Olivy zelené plněné ančovičkou 300 g

Jaký je rozdíl mezi olivami ze sáčku a olivami z plechovky?

Olivy v plechovce jsou obvykle levnější než olivy v sáčku. Olivy v plechovce mají také větší pravděpodobnost, že budou vypeckované, což znamená, že u nich byla pecka odstraněna. Někdo preferuje olivy bez pecky, někomu naopak nevadí.

Olivy v sáčku jsou obvykle větší a dražší než olivy v plechovce. Mohou, ale nemusí být vypeckované, takže budete muset zkontrolovat štítek, abyste si byli jisti. Někdo preferuje olivy bez pecky, někomu naopak nevadí.

Proč jsou olivy dobré pro zdraví?

Olivy jsou dobrým zdrojem mononenasycených tuků, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a snížit riziko srdečních onemocnění. Jsou také dobrým zdrojem antioxidantů a mohou pomoci chránit před některými typy rakoviny. 

Olivy obsahují vitamín E, který je důležitý pro zdravou pokožku a oči, dále obsahují železo, které je důležité pro udržení zdravého imunitního systému. olivy mají relativně nízký obsah kalorií ve srovnání s jinými potravinami, jako jsou ořechy a semena, takže mohou být dobrou volbou pro lidi, kteří se snaží zhubnout. 

Vybrat olivy »

Jaké jídlo se hodí k olivám?

Olivy jsou lahodným a zdravým doplňkem každého jídla. Lze je použít jako zálivku na saláty nebo pizzy, přidat do těstovin nebo si je jednoduše vychutnat samotné. Ale jaké další potraviny se k olivám hodí? Zde je několik nápadů:

  • Sýr: Olivy a sýr jsou klasickou kombinací. Zkuste je spárovat s různými sýry, jako je čedar, feta nebo mozzarella.
  • Chléb: Olivy se hodí i k chlebu. Zkuste namočit kváskový chléb do olivového oleje nebo na toasty namazat olivami.
  • Maso: Olivy lze také spárovat s masem, jako je kuřecí, hovězí nebo vepřové maso. Přidejte je do kebabů nebo je vmíchejte do mletého masa na hamburgery nebo masové kuličky.
  • Zelenina: Olivy jsou skvělý způsob, jak přidat chuť zelenině. Zkuste opéct olivy se zeleninou, jako jsou rajčata, brambory, cibule nebo paprika.
  • Ovoce: Olivy lze spárovat i s ovocem. Zkuste je přidat do ovocného salátu a věřím, že budete překvapeni skvělým výsledkem.

Tip na marinované olivy v bylinkách

my olive Marinované olivy v rozmarýnu 220 g

Obr.: my olive Marinované olivy v rozmarýnu 220 g

Jak skladovat olivy?

Olivy jsou ovoce, které se často používá při vaření, a pokud jsou správně skladovány, vydrží dlouho. Existuje několik různých způsobů skladování oliv a nejlepší způsob bude záviset na tom, jak je plánujete použít.

Pokud chcete olivy uchovat déle čerstvé, můžete je skladovat v lednici. Olivy vydrží skladované v lednici až dva týdny, a to je nejlepší způsob, jak se nezkazit. Pokud plánujete spotřebovat olivy do týdne nebo dvou, můžete je skladovat při pokojové teplotě. Jen je nezapomeňte uchovávat ve vzduchotěsné nádobě, aby nevyschly.

Olivy můžete také zamrazit, pokud je chcete skladovat na delší dobu. Olivy vydrží v mrazáku až šest měsíců a lze je rozmrazit a použít podle potřeby. Při zmrazování oliv je nezapomeňte vložit do vzduchotěsné nádoby, aby se při mrazu nespálily.

Bez ohledu na to, jak se rozhodnete olivy skladovat, uchovávejte je na chladném a tmavém místě. Olivy se zkazí rychleji, pokud jsou vystaveny světlu nebo teplu, takže je nejlepší je uchovávat ve spíži nebo skříni. Při správném skladování mohou olivy vydržet týdny nebo dokonce měsíce. 

Vybrat olivy »

Tip na jednoduchý recept: Tapenáda z černých oliv a sušených rajčat

Toto jídlo je tak jednoduché, ale tak plné chuti. Miluji olivy a tato tapenáda je skvělý způsob, jak je využít. Černé olivy a sušená rajčata se tak dobře doplňují.

K výrobě této tapenády budete potřebovat:

  • Černé olivy
  • Sušená rajčata
  • Olivový olej
  • Stroužky česneku
  • Citronová šťáva
  • Sůl a pepř

Jednoduše smíchejte všechny ingredience v kuchyňském robotu nebo mixéru a rozmixujte do hladka. Množství olivového oleje a citronové šťávy můžete upravit podle chuti. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Tato tapenáda je skvělá na sušenky, chléb, nebo dokonce jen jako dip k zelenině. Je tak univerzální a snadno vyrobitelný.

Tip na černé olivy vhodné do tapenády

Seville premium Spanish Olives černé olivy bez pecky 350 g

Obr.: Seville premium Spanish Olives černé olivy bez pecky 350 g

Na co je dobrý olivový olej a jak se vyrábí?

Olivový olej má mnohostranné využití, jak v kuchyni, tak v přírodní medicíně. Je to zdravý mononenasycený tuk, který lze použít místo jiných, méně zdravých tuků. Olivový olej je také dobrý pro vaši pokožku a vlasy a lze jej použít jako přírodní lék na různé neduhy.

Jak se vyrábí olivový olej? Olivy se nejprve rozdrtí, aby uvolnily šťávu, která se následně oddělí od pevných částí ovoce. Šťáva se pak filtruje a stáčí do lahví nebo konzerv. Extra panenský olivový olej se vyrábí z prvního lisování oliv za studena a má vyšší kyselost než jiné druhy olivového oleje. Panenské olivové oleje se také vyrábějí z oliv lisovaných za studena, ale mají nižší kyselost. Rafinované olivové oleje se vyrábí ze směsi za studena lisovaných a zpracovaných oliv.

Olivový olej můžete použít různými způsoby, včetně:

  • Smažení: Na smažení můžete použít olivový olej. Při použití olivového oleje na smažení je důležité olej zahřát, dokud není dostatečně horký. Jinak jídlo absorbuje příliš mnoho oleje a bude mastné.
  • Pražení: Na pražení můžete použít i olivový olej. Jednoduše pokapejte jídlo před vložením do trouby trochou olivového oleje. To pomůže udržet potraviny vlhké a zabrání jejich vysychání.
  • Pečení: Olivový olej lze použít i při pečení. Jednoduše nahraďte olivový olej jakýmkoliv jiným druhem tuku požadovaným ve vašem receptu.
  • Omáčky a dresinky: Olivový olej je klíčovou složkou mnoha omáček a dresinků. Lze z něj připravit jednoduchý vinaigrette nebo použít jako přísadu do složitějších omáček.
  • Marinády: Olivový olej můžete také použít k vytvoření chutných marinád na maso, zeleninu nebo dokonce ovoce. Jednoduše zkombinujte olivový olej s bylinkami a kořením a před vařením nechte jídlo ve směsi několik hodin odležet.

Jak vidíte, existuje mnoho způsobů, jak můžete použít olivový olej při vaření.

Tip na olivový olej

Savouidakis Extra panenský olivový olej 1 l

Obr.: Savouidakis Extra panenský olivový olej 1 l

Závěr blogu

Olivy jsou druh ovoce, které se pěstuje na olivovnících. Pěstují se po tisíce let a používají se v mnoha různých kuchyních po celém světě. olivy mají vysoký obsah antioxidantů a mají mnoho zdravotních výhod.

Existuje mnoho různých druhů oliv, včetně zelených oliv, černých oliv. Zelené olivy jsou nejběžnějším druhem oliv. Obvykle se sbírají před dozráním a poté se konzervují ve slaném nálevu nebo oleji. Černé olivy jsou zralé olivy, které byly konzervovány ve slaném nálevu nebo oleji. 

Olivy lze jíst čerstvé, konzervované nebo nakládané. Často se používají jako ozdoba nebo přísada do salátů, těstovin, pizzy a sendvičů. Z oliv lze vyrobit také olivový olej, který se používá při vaření a pečení.

Pokud chcete přidat olivy do svého jídelníčku, existuje mnoho chutných způsobů, jak to udělat. Zkuste je začlenit do svých oblíbených receptů nebo si je jednoduše vychutnejte jako zdravou svačinku. Olivy jsou všestranné a výživné jídlo, které si můžete vychutnat mnoha různými způsoby.

Vybrat olivy »

TOP produkty z kategorie Olivy