blog-post image

Prací prostředek: vše co potřebujete vědět

Pokud jde o prací prostředky, na trhu je tolik druhů, že může být těžké vybrat si ten pravý. V tomto článku prozkoumáme všechny aspekty pracích prostředků – jaké to jsou, jak si vybrat ten správný pro vaše potřeby, výhody a nevýhody různých typů a jak z nich vytěžit maximum. 

Podíváme se také na ekologické prací prostředky a zjistíme, zda nabízejí nějaké výhody oproti tradičním pracím prostředkům. Takže ať už nakupujete prací prostředky poprvé nebo si jen chcete aktualizovat své znalosti, čtěte dále.

Co jsou prací prostředky a proč jsou důležité?

Prací prostředky hrají důležitou roli v našem každodenním životě. Používají se různými způsoby, od čištění oděvů až po mytí nádobí. Čisticí prostředky pomáhají odstraňovat nečistoty a špínu z povrchů, takže jsou čisté a svěží. Prací prostředky jsou také účinné při odstraňování skvrn.

Na trhu jsou k dispozici různé druhy pracích prostředků, z nichž každý je určen pro určitý účel. Existují například prací prostředky, které jsou určeny k odstranění odolných skvrn z oblečení. Prací prostředky na nádobí jsou obvykle šetrnější a jsou vyrobeny tak, aby rozložily mastnotu bez poškození nádobí.

Bez ohledu na to, jaký typ pracího prostředku používáte, je důležité dodržovat pokyny výrobce, jak jej používat bezpečně a efektivně. Některé prací prostředky mohou být škodlivé, pokud se používají nesprávně, proto je důležité si před použitím jakéhokoli pracího prostředku pozorně přečíst štítek.

Tip na prací prostředek

PERSIL prací gel Sensitive 60 praní, 3l

Obr.: PERSIL prací gel Sensitive 60 praní, 3l

Co obsahuje prací prostředek a jak funguje?

Prací prostředek se skládá z několika složek, z nichž nejběžnější jsou povrchově aktivní látky. Povrchově aktivní látky jsou molekuly, které mají hydrofilní hlavu, což znamená, že jsou přitahovány vodou, a hydrofobní ocas, což znamená, že odpuzují vodu. Když jsou tyto molekuly smíchány s vodou, tvoří drobné bublinky, které zachycují nečistoty a špínu a zvedají je z povrchů, aby je bylo možné opláchnout. 

Aby prací prostředek správně fungoval, musí mít správnou směs povrchově aktivních látek. Příliš mnoho jednoho druhu způsobí, že prací prostředek bude neúčinný, zatímco příliš málo znemožní odstranit všechny nečistoty a špínu z povrchů.

Mezi další přísady v pracích prostředcích patří:

  • Buildery, které pomáhají kalit vodu, takže povrchově aktivní látky mohou působit efektivněji; 
  • Enzymy, které rozkládají skvrny na bázi bílkovin, jako je pot a tráva; 
  • Rozjasňovače, díky kterým bude oblečení vypadat novější tím, že vyrovná jejich barvy;
  • Vůně, které maskují všechny nepříjemné pachy, které by mohly pocházet ze samotného pracího prostředku. 

Většina pracích prostředků také obsahuje optické zjasňovače, což jsou fluorescenční molekuly, které absorbují ultrafialové světlo a znovu ho vyzařují jako viditelné modré světlo. Díky tomu vypadá oblečení jasnější a čistší, i když tomu tak není.

Pokud jste někdy přemýšleli, jak prací prostředek funguje nebo co přesně obsahuje, nyní to víte! Prací prostředek je směs povrchově aktivních látek, builderů, enzymů, zjasňovačů a vůní, které spolupracují při čištění povrchů a prádla. Optické zjasňovače dělají věci jasnější tím, že absorbují ultrafialové světlo a znovu ho vyzařují jako viditelné modré světlo.

Tip na prací prostředek

Ariel Prací Prášek 1.95KG 30 Praní, Touch Of Lenor Fresh Color

Obr.: Ariel Prací Prášek 1.95KG 30 Praní, Touch Of Lenor Fresh Color

Jak vybrat správný prací prostředek pro vaše potřeby?

Pokud jde o prádlo, prací prostředek je naprostou nutností. Ale s tolika různými druhy na trhu může být těžké zjistit, který z nich je pro vaše potřeby ten pravý. Zde je několik tipů, které vám pomohou vybrat perfektní prací prostředek pro vaše prádlo: 

  1. Nejprve zvažte, jaké látky budete prát. Pokud většinou perete jemné prádlo, jako je hedvábí nebo vlna, budete chtít použít šetrnější prací prostředek, který tyto materiály nepoškodí. Pokud však perete hlavně odolnější látky, jako je džínovina nebo len, můžete si vystačit s použitím silnějšího pracího prostředku.
  2. Dále se zamyslete nad vůní pracího prostředku. Někdo preferuje neparfémované varianty, aby jejich oblečení vonělo jen čistotou, jiný má rád prací prostředek se svěží nebo květinovou vůní. K dispozici jsou také mycí prostředky pro lidi s citlivou pokožkou.
  3. Nakonec zvažte cenu pracího prostředku. Některé značky mohou být docela drahé, ale to nutně neznamená, že jsou kvalitnější. Někdy je stejně účinné použít levnější prací prostředek. Pokud však máte velmi citlivou pokožku, vyplatí se utrácet za prací prostředek vyšší třídy, který nebude vaši pokožku dráždit.

Vybrat prací prostředek »

Typy pracích prostředků

Prací prostředky jsou jedním z nejběžnějších čisticích prostředků v domácnosti. Přicházejí v mnoha různých formách, včetně prášků, tekutin a kapslí. Každý typ má svůj jedinečný soubor výhod a nevýhod.

Práškové prací prostředky jsou cenově nejdostupnější variantou a lze je použít ve všech typech praček. Manipulace s nimi však může být nepořádná a někdy mohou zanechat zbytky.

Tekuté (gelové) prací prostředky jsou dražší než prací prostředky práškové, ale jejich použití je také pohodlnější. Rychle se rozpouštějí ve vodě a nezanechávají žádné zbytky. 

Kapslové prací prostředky jsou z hlediska pohodlí a účinnosti podobné tekutým pracím prostředkům. Mohou však být ještě dražší než tekuté prací prostředky. Kapslové prací prostředky se vyznačují především jednoduchým používáním, kdy kapsli pouze hodíte do bubnu s oblečením a nic víc neřešíte. 

Při výběru pracího prostředku je důležité zvážit své potřeby a preference. Práškové, tekuté a kapslové prací prostředky mají všechny své vlastní jedinečné výhody a nevýhody. Nakonec je pro vás nejlepší prací prostředek ten, který vyhovuje vašim konkrétním potřebám.

Tip na tekurý prací prostředek

Laguna prací gel 1,5L dětské prádlo

Obr.: Laguna prací gel 1,5L dětské prádlo

Co obsahují ekologické prací prostředky?

Ekologické prací prostředky jsou vyrobeny z přírodních složek, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Často obsahují enzymy, které pomáhají rozkládat skvrny a nečistoty. Ekologické prací prostředky mohou také obsahovat esenciální oleje a další přírodní vonné látky. Některé ekologické prací prostředky neobsahují syntetické vůně, barviva a konzervační látky. Při výběru ekologického pracího prostředku hledejte takový, který je biologicky odbouratelný a bez fosfátů. Fosfáty mohou znečišťovat vodní toky a způsobovat květy řas.

Vyberte prací prostředek, který je zabalen v recyklovaných nebo recyklovatelných obalech. A nezapomeňte si přečíst štítek, abyste zjistili, z čeho je prací prostředek vyroben a jaký bude mít dopad na životní prostředí, než si jej koupíte.

Tip na ekologické prací prostředky

Mulieres Koncentrovaný prací gel růžová zahrada 1,5 l

Obr.: Mulieres Koncentrovaný prací gel růžová zahrada 1,5 l

Je lepší prát v eko pracích prostředcích nebo v klasických?

Ekologické prací prostředky jsou vyrobeny z přírodních ingrediencí a jsou šetrné jak k vašemu oblečení, tak k životnímu prostředí. Klasické prací prostředky obsahují agresivní chemikálie, které mohou být škodlivé pro vaši pokožku a životní prostředí. Takže, co je lepší?

Při rozhodování, jaký typ pracího prostředku použít, je třeba vzít v úvahu několik věcí. Pokud máte citlivou pokožku, možná budete chtít zvolit ekologický prací prostředek. U těchto pracách prostředků je méně pravděpodobné, že způsobí podráždění nebo alergické reakce. Ekologické prací prostředky jsou navíc biologicky odbouratelné a neznečišťují naše vodní toky jako klasické detergenty.

Pokud hledáte cenově výhodnější variantu, klasické prací prostředky mohou být tou správnou cestou. Často jsou levnější než ekologické prací prostředky a mohou být stejně účinné při čištění vašeho oblečení.

Pointa je, že neexistuje žádná správná nebo špatná odpověď, pokud jde o výběr mezi ekologickými pracími prostředky a klasickými pracími prostředky. Nakonec záleží na osobních preferencích. Ať už si vyberete jakýkoli typ pracího prostředku, dodržujte pokyny na štítku, abyste zajistili, že vaše oblečení bude čisté a bude vypadat skvěle!

Tip na ekologický prací prostředek

Tropikalia Ekologický prací prášek s vůní pomeranče - barevné prádlo 1 kg

Obr.: Tropikalia Ekologický prací prášek s vůní pomeranče - barevné prádlo 1 kg

Závěr blogu

Čistící prostředky jsou důležitou součástí udržování našeho oblečení v čistotě. Ale s tolika možnostmi na trhu může být těžké zjistit, která je pro vás ta pravá. Sestavili jsme rychlého průvodce, který vám pomůže vybrat ten nejlepší prací prostředek pro vaše potřeby.

Pokud jde o prací prostředek, existují tři hlavní typy: tekutý, prášek a lusky. Tekutý prací prostředek je nejoblíbenější možností, protože se snadno používá a lze jej nalít přímo do pračky. Práškový prací prostředek je dobrou volbou pro ty, kteří dávají přednost odměřování pracího prostředku, a kapsle jsou vhodnou volbou pro ty, kteří si chtějí prací prostředek předem odměřit.

Existují také dva hlavní typy pracích prostředků: syntetické a přírodní. Syntetické detergenty jsou vyrobeny z chemikálií, zatímco přírodní detergenty jsou vyrobeny z rostlinných složek. Syntetické prací prostředky jsou účinnější při odstraňování skvrn, ale někdy mohou být drsné pro citlivou pokožku. Přírodní prací prostředky jsou šetrnější k pokožce, ale nemusí být tak účinné při odstraňování skvrn.

Při výběru pracího prostředku je nejdůležitější najít takový, který dobře vyhovuje vašim potřebám. Zvažte typ pracího prostředku, formu pracího prostředku a přísady, abyste našli tu nejlepší volbu pro vás. S tolika možnostmi na trhu si určitě najdete perfektní prací prostředek pro vaše potřeby.

Vybrat prací prostředek »

TOP produkty z kategorie Prací prostředky