blog-post image

Těstoviny, pokrm mnoha tváří

Pokud jste jako většina lidí, těstoviny jsou jedním z vašich oblíbených jídel. Víte ale o těstovinách vše? Tento článek vám řekne vše o těstovinách – odkud pocházejí, z čeho jsou vyrobeny a jaké jsou různé druhy, které jsou k dispozici. Dáme vám také pár tipů, jak si vyrobit domácí těstoviny a jak je skladovat, aby vydržely co nejdéle. 

Co jsou těstoviny a odkud pocházejí?

Těstoviny jsou druh nudlí vyrobený z tvrdé pšenice a vody. těstoviny pocházejí z Itálie a existují již po staletí. existuje mnoho různých druhů těstovin, jako jsou špagety, makarony a fettuccine. Těstoviny se obvykle vaří a pak se podávají s omáčkou nebo zeleninou.

Slovo "pasta" pochází z italského slova "paste", což znamená těsto. První písemná zmínka o těstovinách pochází z 12. století v kuchařce Liber de Coquina. Tato kuchařka obsahovala recept na jídlo zvané „lagana“. Lagana byl plochý plát těstovin, který byl nakrájen na proužky a poté uvařen.

Dnes jsou těstoviny jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. Jedí ho lidé všech věkových kategorií a ze všech kultur. Těstoviny jsou základním jídlem v Itálii, kde se obvykle podávají s rajčatovou omáčkou, olivovým olejem nebo sýrem. Ve Spojených státech se těstoviny často podávají s masem nebo zeleninou.

Těstoviny lze vyrobit mnoha různými způsoby. Můžete si je koupit suché i čerstvé, k dostání jsou dokonce i bezlepkové druhy. Těstoviny jsou všestranné jídlo, které lze připravit na jednoduché nebo složitější jídlo, v závislosti na vašich preferencích.

Vybrat těstoviny »

Z čeho se těstoviny vyrábějí?

Těstoviny jsou vyrobeny z nekynutého těsta z mouky z tvrdé pšenice, vody nebo i vajec. Těstoviny se dodávají v různých tvarech a velikostech, které jsou určeny použitým strojem na těstoviny. Těsto na těstoviny se vytlačuje přes matrice různých tvarů a poté se krájí na požadovanou velikost. 

Zatímco ingredience na těstoviny jsou jednoduché, proces jejich výroby není. Výroba těstovin vyžaduje čas a přesnost k získání dokonalé konzistence těsta. Těsto musí být řádně prohněteno, aby nebylo příliš lepivé nebo suché. Jakmile je těsto uhněteno, vloží se do stroje na těstoviny, kde se vyválí a nakrájí do požadovaného tvaru.

Výroba těstovin od nuly se může zdát jako skličující úkol, ale ve skutečnosti to není tak těžké, jakmile se do toho pustíte. S trochou cviku zvládnete připravit lahodné těstoviny, na kterých si pochutná celá vaše rodina.

Jaké druhy těstovin si můžete koupit?

Můžete si koupit těstoviny v různých tvarech, velikostech a barvách. Nejběžnější druh těstovin je dlouhý a tenký, jako špagety. Mezi další oblíbené druhy patří fusilli, rigatoni, penne a farfalle. Můžete také najít těstoviny vyrobené z různých druhů mouky, včetně celozrnných a bezlepkových variant. A pro opravdovou lahůdku vyzkoušejte černé těstoviny vyrobené s inkoustem z chobotnice! bez ohledu na vaši chuť nebo dietní potřeby, jsou tu pro vás těstoviny. Vydejte se tedy do obchodu a začněte prozkoumávat všechny lahodné možnosti.

Ale počkej! Než odejdete do obchodu, promluvme si o tom, jak vybrat ty správné těstoviny pro vaše jídlo. Tvar těstovin ovlivní texturu a to, jak dobře drží omáčku. Dlouhé tenké těstoviny jsou nejlepší pro lehké omáčky, zatímco krátké, husté těstoviny se hodí k těžším omáčkám. 

Důležitá je také velikost těstovin – menší těstoviny jsou lepší do polévek a salátů, zatímco větší těstoviny se skvěle hodí k hlavním jídlům. A nakonec se zamyslete nad barvou těstovin. Bílé těstoviny jsou klasické a všestranné, ale barevné těstoviny mohou vašemu pokrmu dodat zábavnou barvu.

V dnešní době je na trhu k dispozici mnoho různých druhů těstovin. Můžete najít těstoviny vyrobené z pšenice, rýže, quinoa a dokonce i fazolové mouky. Tvary a velikosti těstovin se také velmi liší. Zde je stručný přehled některých nejoblíbenějších druhů těstovin:

  • Fusilli: Tento typ těstovin se vyrábí z pšeničné mouky a tvaruje se do dlouhých tenkých spirálek. Fusilli se běžně používá v salátech a s lehkými omáčkami.
  • Spaghetti: Špagety jsou jedním z nejoblíbenějších druhů těstovin na celém světě. Vyrábí se z pšeničné mouky a dodává se v dlouhých tenkých vláknech. Špagety se dobře hodí k těžším omáčkám, jako je maso nebo rajčatová omáčka.
  • Rigatoni: Rigatoni je druh těstovin vyrobených z pšeničné mouky. Má trubkový tvar a na vnější straně má vroubky. Rigatoni se dobře hodí k vydatnějším omáčkám, jako je masová nebo zeleninová omáčka.
  • Penne: Penne je další druh těstovin vyrobených z pšeničné mouky. Je trubkového tvaru a má hladké strany. Penne se dobře hodí k lehčím omáčkám, jako je rajčatová nebo smetanová omáčka.
  • Farfalle: Farfalle je druh těstovin vyrobených z pšeničné mouky. Má tvar motýlka a má nařasené okraje. Farfalle se dobře hodí k těžším omáčkám, jako je maso nebo rajčatová omáčka.
  • Tagliatele: Tagliatele je druh těstovin vyrobených z pšeničné mouky. Je dlouhý a plochý jako špagety, ale má širší šířku. Tagliatele se dobře hodí k těžším omáčkám, jako je maso nebo rajčatová omáčka.
  • Tortelini: Tortelini je druh těstovin vyrobených z pšeničné mouky. Tvaruje se do malých kulatých kuliček a obvykle se plní sýrem nebo masem. Tortelini se dobře hodí k lehčím omáčkám, jako je rajčatová nebo smetanová omáčka.

Jak vidíte, existuje mnoho různých druhů těstovin, které vyhovují vašim potřebám. Ať už hledáte lehké těstoviny ke spárování s jemnou omáčkou nebo vydatné těstoviny, které obstojí v robustní omáčce, určitě se najde typ těstovin, který je pro vás ideální. Takže až budete příště v obchodě, nezapomeňte si vybrat různé těstoviny, se kterými budete ve své kuchyni experimentovat.

Vybrat těstoviny »

Bezlepkové těstoviny

Na trhu je dnes k dispozici mnoho druhů těstovin a stále více lidí vyhledává bezlepkové varianty. Zde je několik nejoblíbenějších druhů bezlepkových těstovin:

  • Quinoa těstoviny jsou vyrobeny z quinoa mouky a jsou skvělou volbou pro ty, kteří mají celiakii nebo kteří nesnášejí lepek.
  • Rýžové těstoviny jsou další oblíbenou volbou pro ty, kteří se vyhýbají lepku. Vyrábí se z rýžové mouky a má mnoho tvarů a velikostí.
  • Kukuřičné těstoviny jsou vyrobeny z kukuřičné mouky a jsou dobrou volbou pro osoby s alergií na pšenici.
  • Cizrnové těstoviny jsou vyrobeny z cizrnové mouky a jsou proteinem nabitou variantou, která je také veganská.

Bez ohledu na to, jaká jsou vaše dietní omezení, existuje pro vás typ těstovin. S tolika dostupnými lahodnými možnostmi si můžete vychutnat tento klasický pokrm, aniž byste se museli obávat následků. 

Tip na bezlepkové těstoviny

Dalla Costa Bezlepkové těstoviny Strozzapreti červená čočka BIO 250 g

Obr.: Dalla Costa Bezlepkové těstoviny Strozzapreti červená čočka BIO 250 g

Jak si vyrobit domácí těstoviny?

Existuje mnoho různých způsobů výroby těstovin, ale nejoblíbenějším způsobem je použití stroje na těstoviny. Pokud nemáte stroj na těstoviny, můžete těstoviny vyrábět ručně.

Prvním krokem při výrobě těstovin je výběr mouky. Pro tento recept doporučujeme použít semolinovou mouku, kterou lze sehnat ve většině obchodů s potravinami. Jakmile si vyberete mouku, je čas začít míchat. Za tímto účelem vytvořte uprostřed mouky důlek a přidejte vejce. Pomalu začněte šlehat vejce a poté začněte do směsi přidávat mouku, dokud se vše nespojí.

Jakmile máte těsto hotové, je čas začít ho vyválet. Pokud používáte stroj na těstoviny, začněte nastavením na nejširší nastavení a poté postupně snižujte šířku, jak budete těsto podávat. Pokud těstoviny válíte ručně, pomocí válečku je vyválejte co nejtenčí.

Jakmile máte těstoviny vyválené, je čas je nakrájet na nudle. Pokud používáte stroj na těstoviny, měl by být k dispozici řezací nástavec, který můžete použít. Jinak těstoviny nakrájejte na nudličky ostrým nožem.

Nyní, když jsou vaše těstoviny hotové, je čas je uvařit. Přiveďte k varu hrnec s vodou a poté osolte. Těstoviny vařte dvě minuty nebo dokud nejsou al dente. Jakmile je uvařená, sceďte ji v cedníku a poté podávejte s oblíbenou omáčkou. 

Jak skladovat těstoviny?

Pokud jste jako většina lidí, pravděpodobně držíte těstoviny ve skříni nebo spíži. Věděli jste ale, že existuje lepší způsob skladování těstovin? Zde je několik tipů, jak těstoviny skladovat, aby zůstaly čerstvé a chutné:

  • Těstoviny skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Tím zabráníte vysychání těstovin a zabráníte tomu, aby absorbovaly jakékoli nežádoucí chutě nebo pachy.
  • Pokud budete těstoviny skladovat déle než několik dní, zvažte jejich chlazení. To pomůže prodloužit jeho trvanlivost.
  • Nezapomeňte nádobu označit datem skladování. To vám pomůže sledovat, kdy byly těstoviny skladovány, a zajistíte, že je použijete v rozumném časovém rámci.

Podle těchto jednoduchých tipů si můžete být jisti, že vaše těstoviny zůstanou čerstvé a chutné co nejdéle. Takže až budete příště v obchodě, seberte pár vzduchotěsných nádob a pusťte se do správného skladování těstovin!

Tipy na nejoblíbenější těstovinové pokrmy

Pokud jste jako většina lidí, těstoviny jsou základem vašeho jídelníčku. Ať už je jíte s červenou omáčkou, bílou omáčkou nebo jen s čistým olivovým olejem, těstoviny jsou všestranným a lahodným pokrmem. Pokud ale chcete věci změnit, zde je několik tipů na nejoblíbenější těstoviny.

Boloňské špagety jsou klasické těstovinové jídlo pocházející z Itálie. K přípravě tohoto jídla budete potřebovat mleté ​​hovězí maso, cibuli, česnek, drcená rajčata, rajčatový protlak, sůl, pepř, mletý hřebíček a bobkový list.

Lasagne jsou dalším klasickým italským těstovinovým pokrmem, který lze připravit buď s masem, nebo se zeleninou. Pro masovou verzi tohoto jídla budete potřebovat mleté ​​hovězí maso (nebo italskou klobásu), sýr ricotta, sýr mozzarella, vejce, parmazán, petržel a česnek.

Makaróny se sýrem jsou těstovinové jídlo, které je oblíbené u dětí i dospělých. K přípravě tohoto jídla budete potřebovat makaronové nudle, máslo, mouku, mléko, sůl, sušenou hořčici, kajenský pepř a strouhaný sýr čedar.

Carbonara je těstovinový pokrm, který je oblíbený v Itálii a Španělsku. Vyrábí se z pancetty (nebo slaniny), vajec, parmazánu, černého pepře a petrželky.

Alio olio je těstovinový pokrm, který je oblíbený v Itálii. Vyrábí se z česneku, olivového oleje, chilli vloček a petrželky.

Tortelini je těstovinový pokrm, který je oblíbený v Itálii. Vyrábí se se sýrovými tortellini, špenátem, sýrem ricotta, parmazánem a česnekem.

To jsou jen některé z nejoblíbenějších těstovinových jídel z celého světa. S trochou kreativity si je snadno vytvoříte po svém. Tak se pusťte do vaření a užívejte si!

Vybrat těstoviny »

Závěr blogu

Těstoviny jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů, které jsou nezbytné pro správnou funkci mozku. Konzumace těstovin může také pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a jsou dobrým zdrojem vlákniny.

Pokud jde o výběr těstovinového pokrmu, existuje nekonečně mnoho možností. Ať už máte náladu na něco lehkého a osvěžujícího nebo vydatného a sytého, máme tu pro vás těstoviny. A samozřejmě nezapomeňte na dezert! těstoviny lze použít k výrobě některých skutečně dekadentních dezertů.

TOP produkty z kategorie Těstoviny, rýže, luštěniny