Popis
Med se švestkami a skořicí Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři S medem skořicovým se švestkami máte vyhráno: „ Skořice a švestka to je jak na kostce šestka. “ Dobroučký, voňavý, zdraví posilující. A bude vám fajn. Jak jsme objevili skořici, švestku a med? Švestky doplněné o skořici na nás nejdříve působily hodně svátečním a vánočním dojmem. Nakonec tomu tak není. My a všichni ostatní jsme si tuto příchuť velice oblíbili po celý rok. Složení a konzistence skořice se švestkami v medu Skořicový med se švestkou se skládá výhradně z medu, mleté skořice a sušených švestek. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i mletá skořice a lyofilizovaná švestka. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant. Náš tip: nechte med se skořicí a švestkou v pokojové teplotě , ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-) Co je to pastovaný med? Je to květový med , který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě. Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí. Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce? Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná, jako by bylo právě sklizené. Skořice – popis a zajímavosti Koření skořice se získává z kůry stromu, který patří do čeledi vavřínovité. Skořicovník čínský pochází z Barmy, skořicovník ceylonský má původ na Srí Lance. Dnes se pěstuje v tropech Afriky, Asie i Ameriky. Nejvíce skořice se vyrobí v Indonésii, Brazílii, na Madagaskaru či Seychelách. Skořici v léčitelství úspěšně používali už staří Číňané, Egypťané a Řekové. Za její rozšíření do celého světa můžou Portugalci a Holanďané. Samotné koření vzniká drcením voňavé kůry skořicovníku. Další zajímavosti najdete na našem blogu. Výroba medu se skořicí a švestkami Ochucený skořicový med se švestkami děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu a končí mícháním se skořicí a sušenou švestkou. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky. Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to. A jak máme skořici se švestkou v medu nejraději? Na našem medu se švestkou a skořicí si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, můžete ho přidat do pokrmů a především do dezertů (pudinky, palačinky, poháry). Úžasný je na bílém nebo celozrnném pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu jako vánočka a mazanec – opravdová lahůdka. Z teplého kakaa udělá úplně jiný nápoj, lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost. Náš tip: snídejte zdravý a dobrý medový bowl se švestkami. Podrobnosti o švestkách se skořicí v medu          Výživové údaje na 100 g Energie 1 398 / 334 kcal Tuky 0,1 g Z toho nasycené kyseliny 0 g Sacharidy 82 g Z toho cukry 78 g Bílkoviny 0,5 g Sůl 0 g Obsahuje: květový pastovaný med (94 %), lyofilizované švestky (5 %), mletá skořice (1 %) Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici.

Výrobce Včelařství Domovina

EAN: 8594206400709