blog-post image

Ořechy: superpotravina, které nikdy nejíte dost

Ořechy jsou často přehlíženy jako superpotravina, ale měly by být na prvním místě vašeho seznamu! Ořechy jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mohou zlepšit vaše zdraví mnoha způsoby. Jsou také skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, které vám mohou pomoci zhubnout nebo si udržet zdravou váhu. V tomto článku probereme výhody ořechů a poskytneme tipy, jak je začlenit do svého jídelníčku.

Co jsou ořechy?

Ořechy jsou druh ovoce, které roste na stromech. Obvykle jsou obaleny v tvrdé skořápce a lze je jíst syrové nebo pečené. Některé běžné ořechy zahrnují mandle, lískové ořechy, arašídy a vlašské ořechy. Ořechy jsou dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Dají se použít do sladkých i slaných pokrmů a skvěle doplní trail mix nebo granolu.

Ořechy jsou vynikajícím zdrojem výživy a nabízejí mnoho zdravotních výhod. Zahrnutí ořechů do vaší stravy může pomoci snížit hladinu cholesterolu, snížit zánět a zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi. Ořechy jsou také dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a mohou vám pomoci cítit se déle syté. Pokud hledáte zdravou svačinku, sáhněte po hrsti oříšků místo zpracovaných svačinek, jako jsou chipsy nebo sušenky.

Vybrat ořechy »

Co dělá ořechy superpotravinou?

Ořechy jsou superpotravinou, protože jsou nabité živinami, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálů. ořechy obsahují antioxidanty, které mohou chránit naše buňky před poškozením a pomáhají předcházet nemocem. Pravidelná konzumace ořechů je spojena s nižším rizikem srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny.

Proč tedy nezařadit ořechy do svého jídelníčku a nevychutnat si mnoho výhod, které nabízejí? Můžete je jíst jako svačinu nebo je přidat do svých oblíbených receptů. Jen si nezapomeňte vybrat nesolené ořechy, abyste nezkonzumovali příliš mnoho sodíku. A pamatujte, že střídmost je klíčová, protože ořechy mají vysoký obsah kalorií.

Jaké jsou výhody konzumace ořechů?

Ořechy jsou nejen lahodnou svačinkou, ale nabízejí i řadu zdravotních výhod. Zde jsou některé ze způsobů, jak mohou ořechy zlepšit vaše zdraví:

  • Ořechy jsou výborným zdrojem bílkovin. Díky tomu jsou skvělou svačinkou pro vegetariány nebo vegany, kteří potřebují získat bílkoviny z jiných zdrojů.
  • Ořechy obsahují zdravé tuky, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a snížit riziko srdečních onemocnění.
  • Ořechy jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci regulovat trávení.
  • Pravidelná konzumace ořechů je spojena se sníženým rizikem vzniku určitých typů rakoviny, jako je rakovina vaječníků.

Jak vidíte, konzumace ořechů má mnoho výhod. Tak neváhejte a přidejte je do svého jídelníčku ještě dnes! Vaše tělo vám poděkuje.

Jaké druhy ořechů existují?

Oříšky přicházejí ve všech tvarech a velikostech, od malých, ale mohutných pistácií až po vydatné a syté kešu. Ale co přesně dělá ořech ořechem? A jaké jsou různé druhy ořechů?

Ořech je technicky definován jako jednosemenné suché ovoce, které se nerozštípne, aby uvolnilo semena, když dozraje. To znamená, že arašídy, což jsou vlastně luštěniny (druh fazolí), se nepočítají! Ořechy, které si obvykle představujeme – jako jsou mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy a lískové ořechy – této definici odpovídají.

Ořechy jsou plné živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, zdravé tuky, vitamíny a minerály. Jsou také skvělým zdrojem.

Více o jednotlivých druzích ořechů se můžete dozvědět v článku: 

Přejít na článek o oříšcích  »

Jaké vitamíny obsahují ořechy?

Některé z nejběžnějších ořechů zahrnují mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy, pistácie a lískové ořechy. Podívejme se blíže na každou z těchto odrůd.

Mandle jsou nejoblíbenějším druhem ořechů ve Spojených státech. Jsou bohaté na vitamín E a hořčík a mají jemnou chuť, díky které jsou všestranné ve sladkých i slaných pokrmech.

Vlašské ořechy jsou dalším typem ořechů, které mají vysoký obsah antioxidantů. Tyto ořechy lze použít při pečení nebo jako zálivku do salátů či ovesných vloček.

Pekanové ořechy jsou podobné vlašským ořechům, pokud jde o jejich nutriční profil – mají také vysoký obsah antioxidantů a jsou skvělým doplňkem do pečiva.

Pistácie jsou jedinečné, protože jsou jediným druhem ořechů, které jsou přirozeně zelené. Jsou dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin a mají lehce sladkou chuť.

Lískové ořechy se nejčastěji používají v dezertech, jako jsou sušenky a koláče, ale lze je také opražit a přidat do slaných jídel.

Tip na směs různých oříšků

GRIZLY Studentská směs 1000 g

Obr.: GRIZLY Studentská směs 1000 g

Jak zařadit ořechy do svého jídelníčku?

Ořechy jsou skvělým doplňkem každé diety – jsou výživné, syté a všestranné. Zde je několik nápadů, jak začlenit ořechy do vašich jídel a svačin:

  • Přidejte je do ovesné kaše nebo jogurtu.
  • Použijte je jako přísadu do salátů nebo restované zeleniny.
  • Přidejte je do těsta na palačinky nebo vafle v podobě mouky nebo drcené.
  • Použijte je místo krutonů v polévce.
  • Udělejte pesto s ořechy místo tradičních surovin, jako je parmazán a piniové oříšky.
  • Opečte je a přidejte do těstovinových pokrmů nebo obilných misek.

Jaké další produkty se vyrábí z ořechů?

Kromě zřejmých produktů, jako je arašídové máslo a mandlové mléko, existuje řada dalších položek, které obsahují ořechy. Mnoho granolových tyčinek a cereálií obsahuje ořechy jako přísadu pro větší křupavost. 

Oříšky v čokoládě jsou také oblíbeným občerstvením. Nutella, pomazánka z lískových oříšků, je dalším příkladem produktu vyrobeného z ořechů. 

Existuje nespočet receptů, které obsahují také ořechy, jako jsou sušenky, koláče a koláče. Ať už máte alergii na ořechy nebo ne, je těžké popřít, že ořechy jsou všestranné přísady, které lze použít mnoha různými způsoby.

Tip na kešu máslo

GRIZLY 100% Kešu máslo jemné 500 g

Obr.: GRIZLY 100% Kešu máslo jemné 500 g

Z jakých ořechů se vyrábí mouka a k čemu se používá?

Ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Jsou to také neuvěřitelně všestranné přísady, které lze použít do sladkých i slaných jídel. I když existuje mnoho různých druhů ořechů, všechny mají jedno společné: lze je rozemlít na mouku.

Existuje několik různých způsobů, jak vyrobit ořechovou mouku, ale nejběžnějším způsobem je jednoduše mletí ořechů v kuchyňském robotu, dokud nedosáhnou jemné konzistence. Tento proces může trvat od 30 sekund do několika minut v závislosti na typu použitých ořechů a požadované struktuře mouky.

Jakmile jsou ořechy rozemleté ​​na mouku, lze je použít v libovolném počtu receptů. Často se používá jako náhražka pšeničné mouky při bezlepkovém pečení nebo jako způsob, jak přidat do pečiva extra bílkoviny a živiny. Ořechovou mouku lze také použít k zahuštění omáček a polévek nebo jako obal na maso a zeleninu.

Ať už hledáte bezlepkovou alternativu k pšeničné mouce nebo jen chcete experimentovat s novým typem mouky, ořechová mouka je skvělou volbou, kterou je třeba zvážit. Díky svému všestrannému použití a zdravotním přínosům není divu, že tato přísada je stále populárnější v domácích kuchyních po celém světě.

Vybrat mouku z ořechů»

Jaké vitamíny jsou v kešu a co se dá vyrobit z kešu mouky?

Kešu jsou druh ořechů, který se často používá při vaření a pečení. Jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek a lze z nich vyrobit i mouku.

Kešu ořechy obsahují vitamíny E, K a B, dále hořčík, fosfor, zinek a železo. Když se z nich udělá mouka, kešu si všechny tyto živiny zachovají. Díky tomu je zdravou alternativou k jiným druhům mouky, jako je pšeničná mouka.

Kešu mouka má mnoho využití. Může být použit při pečení receptů, jako jsou koláče, sušenky, chléb a koláče. Lze ji také použít k zahuštění omáček Kešu mouka je také oblíbenou přísadou v bezlepkových receptech.

Pokud hledáte zdravou a všestrannou mouku, kterou využijete při vaření a pečení, vyzkoušejte kešu mouku. Budete překvapeni, kolika různými způsoby můžete tuto lahodnou přísadu použít.

Tip na kešu mouku

GRIZLY Kešu mouka 500 g

Obr.: GRIZLY Kešu mouka 500 g

Jaké vitamíny jsou v mandlích a co se dá vyrobit z mandlové mouky?

Mandle jsou dobrým zdrojem několika vitamínů a minerálů, včetně hořčíku, vitamínu E, manganu a fosforu. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jedna unce (28 gramů) mandlí obsahuje asi: 161 kalorií, 14g tuku,6g bílkovin, 3g sacharidů, 2g vlákniny, 1g cukru.

Mandlovou mouku najdete v uličce na pečení ve většině obchodů s potravinami. Vyrábí se jemným mletím blanšírovaných mandlí. Mandlová mouka je bezlepková a má lehce oříškovou chuť. 

Lze ji použít místo běžné mouky k výrobě palačinek, vaflí, chlebů, muffinů a dalšího pečiva. Při pečení s mandlovou moukou možná budete muset do receptu přidat více tekutiny, protože není tak savá jako pšeničná mouka.

Tip na mandlovou mouku

GRIZLY Mandlová mouka 1000 g

Obr.: GRIZLY Mandlová mouka 1000 g

Jaké vitamíny jsou v kokosu a co se dá vyrobit z kokosové mouky?

Kokosová mouka je zdravou alternativou pšeničné mouky. Má vysoký obsah vlákniny a bílkovin a nízký obsah sacharidů. Kokosovou mouku lze použít k výrobě palačinek, muffinů, chleba a dalšího pečiva. Může být také použit jako poleva na kuřecí maso nebo ryby. Kokosová mouka je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně železa, draslíku a zinku.

Které druhy ořechů jsou nejoblíbenější a nejpoužívanější a proč?

Existuje mnoho druhů ořechů, které jsou oblíbené a používané různými způsoby. Některé ořechy jsou oblíbenější než jiné kvůli své chuti, zatímco jiné jsou oblíbenější pro jejich zdravotní přínosy.

  • Mandle jsou druh ořechů, který se často používá při pečení a vaření kvůli jejich jemné chuti.
  • Arašídy jsou dalším druhem ořechů, které se běžně používají ve sladkých i slaných pokrmech. 
  • Pistácie jsou druh ořechů, který se často používá jako ozdoba nebo zálivka na dezerty nebo jiná jídla.
  • Vlašské ořechy jsou druhem ořechů, které lze jíst samotné nebo je lze použít jako přísadu do receptů.

Ořechy jsou oblíbené z mnoha důvodů. Lze je použít do sladkých i slaných jídel, jsou dobrým zdrojem bílkovin a zdravých tuků a mohou být výživnou svačinkou. Ořechy jsou také dobrou volbou pro lidi, kteří hledají alternativu k masu nebo mléčným výrobkům. ořechy jsou všestranné a lze je použít v mnoha různých receptech, takže se určitě najde druh ořechů, který bude chutnat každému.

Tip na velké balení vlašských ořechů

Lifefood Vlašské ořechy BIO RAW 500 g

Obr.: Lifefood Vlašské ořechy BIO RAW 500 g

Které druhy ořechů jsou méně známé a nedoceněné?

Ořechy jsou důležitou součástí naší stravy. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálů. ořechy mají mnoho zdravotních výhod, včetně snížení rizika srdečních onemocnění a mrtvice, zlepšují kontrolu hladiny cukru v krvi a pomáhají předcházet přibírání na váze.

Para ořechy jsou vynikajícím zdrojem selenu. Selen je minerál, který je důležitý pro imunitní funkci a zdraví štítné žlázy. Para ořechy jsou také dobrým zdrojem hořčíku, který je důležitý pro zdraví kostí a energetický metabolismus.

Piniové oříšky jsou dobrým zdrojem manganu, minerálu, který je důležitý pro zdraví kostí a kontrolu hladiny cukru v krvi. Piniové oříšky jsou také dobrým zdrojem mědi, základního minerálu, který se podílí na mnoha biochemických procesech v těle.

Makadamové ořechy jsou bohatým zdrojem mononenasycených tuků, stejného typu zdravých tuků, jaké se nacházejí v olivovém oleji. Tyto tuky mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a snížit riziko srdečních onemocnění. Makadamové ořechy jsou také dobrým zdrojem hořčíku a zinku.

Pekanové ořechy jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně vitamínu E a kyseliny ellagové. Pekanové ořechy jsou také dobrým zdrojem mědi, manganu a zinku.

Tygří ořechy jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Tygří ořechy jsou také dobrým zdrojem rezistentního škrobu, což je typ škrobu, který se pomalu vstřebává do těla a má zdravotní přínosy, včetně kontroly hladiny cukru v krvi a zlepšení zdraví střev.

Tip na balení piniových oříšků

GRIZLY Piniové oříšky 500 g

Obr.: GRIZLY Piniové oříšky 500 g

Jak ořechy skladovat?

Ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vitamínů. Jsou také relativně stabilní na policích, takže jsou ideální pro zásobování vaší spíže. Ale ořechy se mohou rychle zkazit, pokud nejsou správně skladovány. Zde je návod, jak udržet ořechy čerstvé a chutné.

  • Nejprve je důležité vědět, že existují dva druhy ořechů: olejové ořechy a suché ořechy. Olejové ořechy zahrnují arašídy, pekanové ořechy, pistácie a lískové ořechy. Mezi suché ořechy patří mandle, vlašské ořechy, kešu ořechy a para ořechy.
  • Olejové i suché ořechy by měly být skladovány na chladném a tmavém místě, jako je spíž nebo skříň. Neskladujte je v lednici nebo mrazáku, protože to může způsobit, že ořechy rychleji žluknou.
  • Ořechy by měly být také skladovány ve vzduchotěsné nádobě. To pomůže zabránit vlhkosti a škůdcům. Pokud používáte plastový sáček, ujistěte se, že je znovu uzavíratelný, abyste jej mohli po každém použití pevně uzavřít.
  • Pokud si všimnete, že vaše ořechy vypadají suché nebo se u nich začala vyvíjet plíseň, je nejlepší je vyhodit a začít čerstvé. Správně skladované ořechy by měly vydržet několik měsíců, ale nakonec se pokazí. Pokud se tedy ocitnete s přebytkem ořechů, nebojte se o ně podělit s přáteli nebo členy rodiny! Jen je nejprve nezapomeňte správně uložit.

Vybrat ořechy »

Závěr blogu

Ořechy jsou nejen zdravou svačinkou, ale jsou také skvělým zdrojem bílkovin. Pokud hledáte výživnou svačinu, která vás zasytí a nasytí, ořechy jsou správnou volbou. Jen si nezapomeňte vybrat ořechy, které jsou nesolené a nepražené pro nejlepší zdravotní přínosy. A pamatujte, že u oříšků je klíčová střídmost – i když jsou zdravé, stále mají vysoký obsah kalorií. Užívejte si je tedy s mírou a kombinujte je s dalšími zdravými potravinami pro plnohodnotný jídelníček.

Podobné články

Top 9 druhů ořechů pro vaše zdraví

Ořechy se skvěle hodí coby zdravá a výživná svačina.

Ačkoli obsahují hodně tuku, jedná se o tuk zdravý, který je v těle nenahraditelný. Jsou také kvalitním zdrojem vlákniny a bílkovin.

Díky mnohým studiím víme, že ořechy jsou zdraví...